Informace o připravovaných i již uskutečněných akcích na horách

ale jen o těch pořádných...

 

Moje oblíbené Roháče, cesta přes Tri kopy a Hrubú kopu na Baníkov, 21.6.2008

 

->->->->->->->->->-> Kde jsme již byli v letech 2012 - 2016: <-<-<-<-<-<-<-<-<-<-

Starší akce: 2009-2011, 2012-2016, 2017-2020, 2021-2022. Aktuální akce: 2023-2024.

V neděli 4.3.2012 jsme s Jurou Ge. vyrazili do hor, původně neznámo kam, ale nakonec jsme se rozhodli pro mou oblíbenou cestu na Lysou horu z Visalájí. Šlo se celkem dobře, v dolních částech cesty jsme se občas propadali do hlubokého sněhu, vrcholovou část cesty jsme realizovali pohodlně po zasněžené upravené cestě, protože lesní cestičky byly poněkud zledovatělé. Na vrcholu jsme navštívili dosti nevyhovující provizorní občerstvení Kameňák. Cesta dolů byla realizovaná podobně, v dolní části cesty jsem si poněkud namohl koleno, a to při 4x stejném propadnutí se do hlubokého sněhu vždy stejnou nohou (asi mám jednu stranu těla těžší...). Cestou jsme probírali naši pravděpodobnou pracovní budoucnost a konstatovali jsme, že se zřejmě již potřetí v životě setkáme u stejného zaměstnavatele. Je možno se podívat na pár fotek a na krátké vrcholové video, další informace z této akce naleznete na spřáteleném webu Čiré Radosti..

V sobotu 1.7.2012 jsme vyrazili s Marcelem, Ladou a Kubíkem z Papežova na Lysou horu. Původní záměr byl vyrazit z Řepčonky, ale tam nám bylo zabráněno ponechat motorové vozidlo, tak jsme museli místo našeho startu mírně přesunout. Cesta to byla příjemná, většinou v lese, což jsme si vzhledem k panujícímu tropickému vedru v nížině velmi pochvalovali. Na vrcholu LH byla již teplota značně příjemnější, rovněž počet turistů byl uspokojivý, občerstvení v provizorním bufetu Kameňák se také dalo akceptovat. Závěrečné posezení u jídla a nápojů bylo realizováno v hostinci penzionu Pod Žorem v obci Krásná. Fotky je možno shlédnout zde .

V sobotu 6.10.2012 se uskutečnila již nějakou dobu plánovaná akce - výstup na Babiu horu (Babiu goru) na slovensko - polském pomezí. Akce se zúčastnili: Marcel coby hlavní organizátor akce, Lada, Milan, Petra, Radúz, Kača a já. V pátek večer jsme se sešli na chatě Slaná voda, kde téměř jediným občerstvením bylo nevychlazené lahvové pivo, kterého jsme museli složitě vyžadovat, načež následující ubytování bylo ucházející. Po lehké ranní snídani jsme se vydali na túru. Počasí bylo výborné, svítilo sluníčko. Naše cesta mířila nejprve na malou Babiu horu (1515 m.), kam jsme došli po 2,5 hodinách stoupání vzhůru. Na vrcholu panovala silná vichřice, takže přišly na řadu čepice a bundy s kapucema. Po krátké přestávce, věnované malému občerstvení a fotografování, jsme vyrazili přes nedaleké sedlo na hlavní vrchol - Babiu horu (1725 m.), kam jsme dorazili cca za hodinu. Na tomto vrcholu byl rovněž silný vítr a hlavně spousta turistů, převážně z Polska. Naskytl se nám překrásný rozhled na všechny strany - směrem na Slovensko jsme viděli krásné panorama snad všech pohoří, nacházející se na severozápadě Slovenska. Závěrečný sestup k naší základně trval přes 3 hodiny a tam nás čekaly opět jen nevychlazené lahváče. Ale akce to byla výborná, všichni jsme túru přečkali ve zdraví, počasí bylo jako na objednávku a výhledy, které se nám naskytly, byly opravdu úžasné. Díky Marcelovi za zorganizování celé akce! A nezapomeňte se podívat na fotky z této akce!

V neděli 14.10.2012 vyrazila středně početná skupina z obce Krásná na Lysou horu. Fotodokumentace je k nahlédnutí zde.

V sobotu 24.11.2012 se uskutečnil další ročník akce "Výstup na Lysou horu s kufrem". Jak bylo již předem avizováno, akce měla 2 starty - první v rest. Freud na Ostravici, zde se sešli jen 2 účastníci a další 2 se zde krátce "mihli", druhý start s podstatně početnější účastí proběhl v prostoru u transformátoru. Na obou startech a pak i během cesty na vrchol jsme se občerstvovali nápoji různých barev a chutí, což nám dodávalo sílu a kuráž k dalšímu výstupu. Počasí bylo obvyklé, téměř neustále mlha, takže jsme se ani nemuseli rozptylovat rozhledy do dálky, ale mohli jsme se plně soustředit na vrcholný sportovní výkon. Účast byla slušná,  na startu se nás sešlo 12, plus ještě pár lid bylo rozptýlených po cestě k vrcholu a zpět, aniž by možná tušili, že jsou taky účastníky VLHK. Kufry jsme měli jen 2 a různí kolemjdoucí se nás často ptali, co v nich neseme (neprozradili jsme). Na vrcholu někteří navštívili zcela přeplněné občerstvení Kameňák, poté došlo k přesunu do oblíbeného Šantánu, kde bylo sice také dosti plno, ale kdo měl potřebu a zájem se zde na nezbytnou dobu usadit, tak se mu to podařilo. Pak následoval sestup do doliny, kde se již jen malá část z nás sešla v penzionu Sluníčko za účelem závěrečného hodnocení akce spojeného s lehkou konzumací. Fotky z akce jsou k vidění tady a na stránkách Čiré Radosti..

V neděli 30.12.2012 proběhla v oblasti Hlučínské pahorkatiny akce "Vstrječa 2012". Fotografie a pár informací je možno nalézti tady a také na Čiré Radosti .

V neděli 18.8.2013 jsem vyrazil letos poprvé na oblíbenou Lysou horu. Šel jsem sám, tempem které mi vyhovovalo. Jelikož jsem vyrážel z Ostravice z parkoviště u trafa, tak jsem ani nepožil žádné startovní nápoje. Cesta vzhůru mi trvala pouhých 1:33 hod., dolů pak 1:10. Bylo pořádné vedro, na vrcholu bylo 26 a později 27 st. C., což jsem na LH myslím ještě nezažil. Fotky jsou k nahlédnutí tady.

V nedělí 1.9.2013 jsme s 2 nejmenovanými kolegy naplánovali výšlap na Lysou horu, ale naše plány silně narušilo nevlídné počasí. Během ranních hodin se spustil déšť a oba kolegové účast na výletě odřekli. Tož jsem se nakonec vydal sám z Ostravice na chatu U Zbuja, což byla nenáročná túra, která mi plně vyhovovala. Počáteční celkem sympatický deštíček se během cesty změnil ve velmi prudký liják, na což jsem byl celkem připraven, ale bohužel se nemálo vody dostalo do batohu, kde byl uložen foťák, který jsem pak zbytek dne stále sušil. No, snad to přežil bez újmy. Na chatě U Zbuja jsem byl celou dobu mého pobytu jediný host, bo za takového počasí se do hor asi nikomu nechtělo. Žádnou podstatnou fotodokumentaci jsem ani z této akce nepořídil.

V sobotu 16.11.2013 byla realizována tradiční akce "Výstup na Lysou horu s kufrem", které se většinou účastní tradiční účastníci, jde se po tradiční trase, popíjíme tradiční občerstvení a máme s sebou tradiční zavazadla. Ani tento rok tomu nebylo jinak.Na startu u transformátoru se nás sešlo 15, dali jsme si něco na kuráž a zahřátí a po společném fotografování jsme se vydali vstříc vysokohorskému dobrodružství, žádných problémů nedbaje a nemaje. Počátek cesty probíhal v mírné mlze, posléze jsme vystoupali nad inverzní oblačnost a naskytly se nám krásné rozhledy do dálky. Po dosažení vrcholu hory jsme krátce pobyli u vrcholového pylonu, kde opět proběhla konzumace nelihuprostých kapalin. Poté jsme se mírně rozptýlili, někteří se záhy odebrali zpět do údolí, jiní si zpestřili pobyt na vrcholu návštěvou oblíbeného vysokohorského restaurantu Šantán, kde něco popili a pojedli. Cesta dolů proběhla rovněž úspěšně a jen malý zbytek družstva zakončil akci krátkým posezením v rest. "U Slezáků" u nádraží na Ostravici. Fotky z této akce jsou umístěny zde a také na stránkách Čiré Radosti .

V neděli 2.3.2014 jsme s kolegy a dalšími přáteli vyrazili na malý výšlap z Ostravice na chatu U Zbuja. Počasí bylo příjemné, do cíle jsme dorazili brzy a zde jsme poté nějakou dobu občerstvovali různými nápoji a jídlem. Fotodokumentaci z tohoto výletu včetně pár dalších informací naleznete tady.

V pondělí 27.10.2014 jsem měl volno, které jsem trávil na horách. Zbytek rodiny navštívil wellness hotel a já jsem se vydal z horního konce Velkých Karlovic na rozhlednu Súkenická na Čartáku. Bylo krásné počasí, úžasná dohlednost, takže výlet včetně nafocených obrázků stál opravdu za to. Na pár fotek se můžete podívat tady .

V neděli 14.6.2015 jsme vyrazili s bývalými kolegy, několika manželkami a jedním zvířetem na lehkou pěší túru z Trojanovic přes Pustevny na Radhošť. Cesta proběhla za hezkého počasí, příjemně a vesele, zavzpomínali jsme i na společné pracovní zážitky a na jiné události. Fotky z tohoto výletu je možno nalézt tady..

Ve čtvrtek 10.9.2015 jsem vyrazil na přechod části Beskyd. Startoval jsem již v cca 7:30 z Komorní Lhotky, kam mne zavezl ranní autobus. První občerstvovací zastávku jsem si dal na chatě Kotař, která byla ráno ještě zavřená, ale pomocí mobilního telefonu se dalo otevření hospůdky a načepování nápojů zajistit. Dále jsem pokračoval kolem uzavřené chaty Ropička, přes několik rozcestí až k další chatě na trase - Slavíč. Zde jsem si dal opět nějaké nápoje a hlavně výborný langoš. Další směr túry vedl postupně na sousední hraniční hřeben a po něm přes Velký Polom nakonec až do Mostů u Jablunkova, odkud jsem pak odjel vlakem. Celá trasa měřila cca 39 km a dala mi opravdu dost zabrat, více něž polovinu cesty jsem absolvoval s mírně podvrtnutou nohou, což se dost projevilo. Celý tento přechod trval včetně zastávek v občerstvovnách téměř 12 hodin. Fotky jsou umístěny zde..

V sobotu 19.9.2015 jsme s Marcelem vyrazili na již delší dobu plánovaný výlet - na Lysou horu. Na místo startu na Ostravici jsme dorazili vlakem, abychom nebyli omezeni v případné konzumaci posilujících a osvěžujících nápojů, čehož jsme samozřejmě využili. Start proběhl v Beskydské pivnici U Slezáků. Následný výšlap probíhal v lehké mlze. Část cesty nad Butořankou vedla po nové trase, stará cesta kolem chat je zahrazená. Část cesty na vrchol se postupně upgraduje do pohodlnější a snad i bezpečnější podoby pomocí plochých, na výšku stavěných kamenů. Po dosažení vrcholu jsme zjistili, že občerstvení si tam nikde nedáme, z důvodu velkého množství žíznivých a hladových turistů v obou tamních občerstvovnách. Tak jsme téměř "nasucho" vyrazili zpět dolů, ale trasu jsme lehce modifikovali a zastavili se v oblíbené hospůdce U Zbuja. Tam jsme se posílili prostřednictvím pivka, polévky, tyčinek a brambůrků a následně vyrazili do Ostravice na nádraží. Jelikož do odjezdu nejbližšího vlaku zbývala ještě nějaká doba, vyplnili jsme tuto zbytečnou mezeru opětovnou návštěvou restaurantu U Slezáků. Fotodokumentaci naleznete tady.

V sobotu 28.11.2015 byla po roční přestávce opět realisovaná tradiční akce, z historických důvodů zvaná "Výstup na Lysou horu s kufrem". Název tento však již příliš neodpovídá realitě, disciplina účastníků silně upadla a tak netradiční vysokohorské zavazadlo obětavě na vrchol vynesl a poté opět snesl pouze jeden účastník. Avšak jinak byly obvyklé tradice dostatečně dodrženy, zejména co se týká pravidelných zastávek za účelem požití posilujících nápojů atd. Počasí panovalo skvělé, z vrcholu předmětné hory byl vidět mimo jiné i vrchol Pradědu i další horstva. Po krátké zastávce v nedávno otevřené Bezručově chatě jsme se pak již neorganizovaně odebírali zpět do nížiny.
Akce to byla skvělá, nezbývá než doufat v její další pokračování v příštích letech. Fotky jsou ke shlédnutí tady, další fotky naleznete na spřáteleném webu Čirá radost.

Ve středu 30.12.2015 jsme se opět sešli, abychom absolvovali tradiční turisticko - naučně - konzumační akci zvanou "Vstrječa 2015". První účastníci se setkali při výstupu z autobusu MHD v Hlučíně v brzkých ranních hodinách (kolem 9 h.), načež byl proveden první uvítací přípitek. Následně jsme se přesunuli na nádraží ČD, kde se přidal další účastník. Poté nás čekalo bohaté občerstvení na kótě Polosat, odkud se nám již téměř nechtělo odejít, ale nakonec jsme se vydali na další túru, vstříc nevšedním dobrodružstvím. Cestou jsme objevili různé zajímavé objekty, např. pozorovatelnu vysoko mezi stromy, betonovou kobku v zemi, dále jsme se zastavili na méně známých i známějších místech (pramen Juliánka). Následně se naše družstvo přesunulo (bez zastávky v hostinci!, pouze krátce u jednoho člena výpravy v garáži) na vlakovou zastávku v Kozmicích, odkud jsem byli přepraveni moderním vlakem do stanice O. Třebovice. Odtamtud jsme vyrazili do naší konečné zastávky v Hošťálkovicích, kde nás v bývalé garáži, přestavěné na špičkovou občerstvovnu restauračního typu se skvělými službami, čekala opět spousta jídla, čepované pivo a vůbec vše, co si člověk může přát. Poté, co jsme téměř vše zkonzumovali, jsme se postupně odebírali do svých domovů, plni skvělých a nevšedních zážitků Díky všem za organizaci akce a za proviant kapalný i v pevném stavu, kterého bylo jako obvykle více než dostatek. Fotodokumentace pořízená během akce jest umístěná zde.

V sobotu 5.3.2016 jsem vyrazil, zcela osamocen, na vrchol Javorový. Start cesty byl v obci Řeka, nahoru jsem šel delší cestou přes Velký Javorový. V cíli na Javorovém jsem se zastavil v horské hospodě, po krátkém občerstvení jsem se vydal zpět do Řeky, tentokrát již nejkratší cestou. Cesta vzhůru byla náročná, místy hodně prudká, zpátky z kopce se už "frčelo" pohodlněji. Téměř celou cestu foukal velmi silný vítr, hlavně u startu a cíle cesty v okolí Řeky. Fotky jsou ke shlédnutí tady.

V sobotu 19.3.2016 jsem se, opět sám, vydal na túru na vrchol Travný, který se nachází ve výšce 1203 m.n.m. Na túru jsem vyrážel z obce Morávka, cesta stále stoupala, ale většinou ne příliš prudce, takže se šlo velmi pohodlně. Po dosažení vrcholu Travného, odkud bohužel není téměř žádný výhled do okolí, jsem se vydal dolů, tentokrát jinou cestou, daleko prudší, s cílem v Raškovicích, kde jsem měl zaparkované autíčko. Túra to byla skvělá, mírně náročná, ale bez žádných hodně náročných částí. Opačný směr cesty by byl náročnější z důvodu prudkého stoupání. Fotky naleznete zde.

V neděli 15.5.2016 jsem se po delší době vydal zase "do hory". Uvažoval jsem kam, nakonec zvítězila Velká Čantoryje. Šel jsem z Nýdku, cesta vzhůru byla po předchozích silných deštích hodně rozbahněná, ale tuto nástrahu jsem překonal. Nejhorší nástraha se skrývala (teda neskrývala, byla zřetelná) v prebagrovaném napojení lesní cesty, byl tam poměrně široký "vodní příkop", který bylo nutno nějak překonat. Buď se nabízel přechod po položené větvi (nevím, jestli by mne unesla), anebo zkusit přeskočit. Tož jsem to zkusil přeskočit a povedlo se, tam i na zpáteční cestě. Nahoře v hostinci jsem si dal kofolu a poseděl jsme jen velmi krátce. Cestou dolů jsem odbočil k památníku Jiřího Třanovského. Celou túru bylo zataženo a dosti zima, ale naštěstí pršet nezačalo.Fotky jsou k vidění tady.

Ve čtvrtek 23.6.2016 jsem měl volno, tak jsem brzy odpoledne vyrazil "protáhnout se" po malém okruhu kolem Komorní Lhotky. Vyrazil jsem ze jmenované obce z konečné autobusu směrem vzhůru k Tolerančnímu památníku. Tento a jeho okolí jsem si prohlédl a poté jsem pokračoval přes odbočku Ropičník k chatě Ondráš. Tam jsem si dal nealko osvěžení - nešla elektřina, tak moc na výběr nebylo, jídlo žádné... Dále jsem ještě navštívil památník vzniku ČSR, těžko se hledal, v jeho okolí byly popadané stromy a cesta k němu byla neznačená a neschůdná (prostě neexistovala...), ale po nemalém bloudění jsem jej nalezl. Pak už jsem jen klesal dolů zpátky do obce K. L. na náměstí, kde jsem měl zaparkované autíčko. Vedro bylo veliké, ale dalo se to přežít. Pár obrázků z tohoto výletu je možno vidět tady.

V pátek 24.6.2016 jsme podnikli s kolegy a kolegyní z práce (coby náhradu za meeting v Čechách, kam nás to netáhlo) výšlap na Lysou horu. Sraz jsme měli v 8 hod. na Ostravici, kam se většina z nás dopravila vlakem. Vlastní akce byla zahájena krátkou návštěvou Beskydské pivnice U Slezáků, kde jsme se před vlastním turistickým výkonem lehce posilnili. Poté jsme vyrazili na cestu, šli jsme kolem chaty Tatranka (zde proběhla krátká zastávka) a dále již klasickou cestou přes Lukšinec (opět zastávka) až na vrchol LH. Panovalo téměř neuvěřitelné vedro, ale šli jsme tak rychle, že nás téměř nedohnalo. Kousek před vrcholem jsme se ještě museli potýkat s obrovským množstvím prapodivných létajících mušek, které okupovaly cestu a její okolí, naštěstí však neprojevovaly vůči nám žádnou agresivitu a téměř si nás ani nevšímaly, ani při zkušební zastávce. Na vrcholu nás již čekal kolega Milan se synem, kteří o co později než my ostatní na horu vyrazili, o to dříve tam byli. Na vrcholu jsme se pak opět občerstvili, a to v Bezručově chatě. Zpáteční trasa vedla opět kolem Lukšince a pak směrem k hospůdce U Zbuja, kde to již ale vypadá trochu jinak, než dříve - sedí se jen venku a obsluha je tam zcela jiná, než bývala. Tam proběhlo závěrečné posezení, včetně malého jídla (někdo polívku, někdo párečky, někdo obojí...) a piva Bernard. Odtamtud jsme se již s využitím posledních zbývajících sil vydali zpět na Ostravici, odkud jsme nakonec všichni odjeli auty. Akce to byla velmi vydařená, nezbývá než doufat, že se něco podobného bude zase někdy opakovat. Moje fotky naleznete zde, od Petera zde..

V sobotu 26.11.2016 proběhl velmi úspěšně další ročník historicky velmi ceněné a všeobecně známé akce VLHK neboli "Výstup na Lysou horu s kufrem". Start akce včetně úvodního společného focení (což je hlavní bod akce) proběhl jako již po několik předchozích let v horní části obce Ostravice, na parkovišti všeobecně známém jako "U trafa". Účast byla jako obvykle hojná, sešlo se nás cca 16 (počet jest přibližný, protože se všichni neustále hemžili). Poté jsme se vydali do hory, a to za občasného popíjení posilujících energetických nápojů přírodního původu, teda popíjeli ti, kteří se na akci nedostavili za volantem automobilu. Po přiměřené době bylo téměř všemi účastníky dosaženo vrcholu předmětné hory, kdy po osahání vrcholového pylonu byly v různých kombinacích účastníků využity k občerstvení oba přítomné hostince. Sestup zpět do doliny proběhl opět neuspořádaně, v různých skupinkách a hloučcích, leč zdá se, že všichni z hory sestoupili. Takže teď se už zase těšíme na další ročník tohoto oblíbeného seriálu. Fotky z akce jsou k nalezení zde .

V pátek 30.12.2016 se opět sešlo turistické družstvo mladých výzkumníků, aby podniklo radostný společensko - turistický výšlap "Vstrječa 2016" do doposud téměř neprobádané a nehostinné krajiny na Hlučísku. Všichni se na tuto akci zodpovědně připravili a vzali si nemalé zásoby tekutin a případně i jiných poživatin. Sraz byl jako obvykle již v autobusu MHD, poté nastal přesun na hlavní nádraží v Hlučíně. Pak jsme zamířili na kótu Polosat, kde nás již čekal pan domácí se spoustou občerstvení, bohužel nevydal se s námi do krajiny, vymlouvaje se na něco nesrozumitelného, možná to bylo latinsky. Zde se ovšem definitivně zformovalo celé naše družstvo, a to i přes problémy s cyklistickou dopravou jednoho z účastníků. Vyrazili jsme po obvyklé trase kolem křížku, pak k lesní odpočívce, zde byla menší zastávka. Při odchodu z tohoto místa jsme zcela nečekaně zabloudili, ale o to byla naše cesta dobrodružnější. Dorazili jsme k prameni Juliánka, zde byla další zastávka. Pak naše kroky změřovaly do Kozmic, kde jsme obsadili obydlí pana J.K. a snědli a vypili jsme jim všechny domácí zásoby (teda všechny asi ne...). Poslední část našeho přesunu byla poté zakončena až ve městě Hlučíně v hostinci na náměstí, kam  jsme již dorazili téměř bez bloudění. Zde jsme doplnili tekutiny formou piva a nakonec tam proběhly ještě nějaké "veselé kalíšky". Pak už jsme se různými způsoby odebrali do svých domovů. Na fotky se můžete mrknout tady.

Hore zdar!

hlavní stránka